Chlorid horečnatý

Chlorid horečnatý hexahydrát Horčík, ktorý pri dnešnej „civilizovanej“ strave prijímame málo je pre naše telo veľmi podstatným prvkom. Zúčastňuje sa skoro pri všetkých procesoch prebiehajúcich v organizme. Pôsobí hlavne pri stresových, toxických, zápalových a alergických problémoch. Ľudské telo obsahuje od 20 do 30 gramov horčíka a z toho 50 až 70% v kostiach, ostatok je vo svaloch, endokrinnych žľazách a niečo málo v krvi. Aktivuje enzýmy a je nutný pri tvorbe ochranných látok. Aby sme vedeli horčík dobre vstrebať nie ho len prijímať, musíme mať v poriadku žľazy s vnútorným vylučovaním ako napríklad štítna žľaza, prištítne telieska atď. Nedostatok horčíka veľmi narušuje funkciu nadobličiek a tým pádom aj antistresový hormón ktorý sa v nich vytvára. Vitaminý E,C,B2,B6 podporujú vstrebávanie horčíka. Pre ľudí čo mávajú často kŕče je horčík hotovým spasiteľom, pretože uvoľňuje svalstvo. Horčík tiež veľmi dobre ukľudňuje nervový systém, či už sympatický alebo parasympatický, preto je dobré ho podávať po nejakom stresovom alebo záťažovom vypätí.

Farmaceutické chemické výrobky sú veľkým nepriateľom horčíka, pretože mu zabraňujú v jeho vstrebávaní.

Prejavy nedostatku horčíka

  • neznášanlivosť
  • hlasitosť
  • agresivita
  • neuróza
  • čiastočne skleróza
  • ranná únava i po hodinách spánku
  • cholesterol (horčík je tu nutný pre výrobu lecitínu)
  • srdcové problémy (infarkt)
  • búšenie srdca
  • mozgová príhoda (mrtvica)
  • trasenie končatín (trasúce sa ruky a pod.)
  • hemoroidy
  • poruchy orientácie
  • nedostatočný sexuálny záujem
  • depresie
  • citlivosť na zmenu počasia (bolesti kĺbov, zubov)
  • kŕče (hlavne v lýtkach)
  • tiky na očných viečkach
  • zahmlievanie pred očami
  • rýchla únava
  • bolesti hlavy
  • zlá koncentrácia
  • závrate

Keď ste sa našli v niektorých bodoch, neznamé to hneď, že nedostatok horčíka je príčinou vašich zdravotných problémov.

Chlorid horečnatý hexahydrát  (MgCl2 • 6H2O)

V článku bude chlorid horečnatý znamenať – Chlorid horečnatý hexahydrát (MgCl2 6H2O)

Ak si chcete doplniť svoj deficit chloridom horečnatým, je nutné si ho najprv zaobstarať. Preto si dajte pozor na kvalitu. Kvality poznáme rôzne ako napríklad technická, potravinárska alebo farmaceutická. Treba si určite zaobstarať farmaceutickú. Dala by si použiť aj potravinárska, ale tam by sa trebalo pozrieť na zloženie či to neobsahuje napríklad ťažké kovy a podobne. Takáto potravinárska by sa dala aplikovať maximálne cez kožu. Ale ak chcete užívať chlorid horečnatý orálne, zabezpečte si ho vo farma kvalite. Chlorid horečnatý nemá žiadne vedľajšie účinky, jedinými sprievodnými prejavmi pri predávkovaní  je hnačka a niekedy väčšie búšenie srdca.

Dávkovanie chloridu horečnatého

Chlorid horečnatý - Magnesium chloride hexahydrate (MgCl2 • 6H2O)

1. Zmiešame 1 vrchovatú mokka lyžičku chloridu horečnatého s 1 L vody a dáme do PET flaše a pijeme malými dúškami po celý deň.
tip: ak pridáme do roztoku trocha himalájskej soli, dostaneme chuť podobnej horkej minerálke

2. Každý deň pridávame 1 lyžičku na viac až kým nepríde riedka stolica (stolica by mala prísť okolo 5 dňa).

3. Pokiaľ príde riedka stolica, zmenšíme dávku o jednu lyžičku a ostaneme na nej tak dlho kým sa riedka stolica znova neprejaví (čo môže trvať 2 – 4 mesiace), potom klesneme o jednu lyžičku menej a takto pokračujeme až do jednej lyžičky.

4. Mazanie tela chloridom horečnatým: 2,5 % roztok, čiže 1 vrchovatá mokka lyžička, čo je tak 2,5 - 3 g, do 1 dcl vody a dať do rozprašovača. Používa sa tak isto ako olej na opaľovanie, postriekať, rozotrieť a nechať uschnúť, striekať na seba po celý deň na čo najväčšiu plochu tela.

Doba bratia chloridu horečnatého je u každého človeka individuálna. Každý má inú váhu a každý ma iný deficit. Často sa stáva, že človek dôjde pri prvých dávkach aj na 7 a viac lyžičiek, preto sa ničoho neobávajte. Bude to už iba lepšie.

Nárazové bratie veľkého množstva chloridu horečnatého nie je moc ideálne, pretože v takom prípade sa chová ako preháňadlo. Ak by ste to takto brali, nič by sa do vás nevstrebalo a zároveň by sa z vás vyplavili zásadité látky. Preto si radšej zarobte jednu celodennú dávku a pomaly ju pite celý deň.

chlorid horečnatý - MgCl2 • 6H2O

Už podľa názvu horčík je nám jasné, že jeho chuť bude horká. Mne osobne táto chuť dosť chutí aj pri vyšších dávkach, ale nie každému je to po chuti, takže pre zlepšenie jeho chuti si do chloridu horečnatého môžete pridať aj himalájsku soľ. Vznikne vám tak chuť horkej minerálky. Dávka himalájskej soli je už na každom zvlášť, každý si určí pri akej dávke mu to bude chutiť najlepšie. Chlorid horečnatý sa dá dať aj do ovocných a zeleninových štiav. Pozor ale na citrusové plody alebo vôbec plody s vyššou hodnotou kysliny askorbovej (vitamín C). Kyseliny rady ničia horčík.

Informácie o hmotnosti dávok

Veľkosť dávky Hmotnosť kryštalickej látky Hmotnosť čistého horčíka
Zarovnaná mokka lyžičika kryštálového chloridu horečnatého cca 1g 0,12g (120mg)
Vrchovatá mokka lyžička kryštálového chloridu horečnatého cca 2,5g 0,30g (300mg)
Normálna vrchovatá čajová lyžička kryštálového chloridu horečnatého cca 5g 0,60g (600mg)

Neriaďte sa pri dávkovaní číslami, ale tým, ako vaše telo reaguje. Hnačka je pre vás určujúca kedy máte ubrať alebo pridať. Snažte sa aby ste hnačku nemali viac ako dva dni. Pre zastavenie hnačky jedzte prevažne banány, bielu ryžu alebo sušené slivky.

Niekedy sa stáva, že človek už pri veľmi malých množstvách dostáva hnačku a pri tom vie že má veľký deficit horčíka. V takom prípade treba prejsť na mazanie tela chloridom horečnatým ako je už popísaný v návode v tomto článku. Koža ho veľmi dobre prijíma, ale zase o dosť pomalšie ako pri orálnom užívaní.

Skladovanie chloridu horečnatého

Často sa stáva, že chlorid horečnatý, ktorý máte doma sa zhlukne do hrudiek vďaka vode, ktorú naberá zo vzduchu a vtedy sa ťažko určuje dávka do lyžičiek. Preto je dobrého ho uchovávať v dobre uzavretých nádobách. To, že sa z chloridu horečnatého stanú hrudky, nijak neovplyvňuje jeho účinnosť.
Dal by sa skladovať ešte iným spôsobom a to že by ste si ho zaliali vodou tak aby z neho ostala iba hustá kaša a z nej by ste si brali potrebné dávky.
Osobne, keď mi chlorid horečnatý zhrudkovatie, dám si ho do sáčku, kde si ho rozdrvím cez sáčok lyžičkou alebo niečím iným.

Dávkovanie chloridu horečnatého v akútnych prípadoch

Pridá sa jedna vysoko vrchovatelá mokka lyžička (čo je asi 360mg čistého horčíka) chloridu horečnatého do 1,25dl.

  • Dospelí a deti nad 5 rokov: jedna dávka (1,25dl)
  • Deti pod 5 rokov užijú iba časť z tejto zarobenej dávky (1,25dl):
  • 4 - ročné deti 100 ml
  • 3 - ročné deti 80 ml
  • 1 - 2-ročné deti 60 ml
  • 6 - 12-mesačné deti 30 ml
  • deti do 6 mesiacov 15 ml

Pri akútnych chorobách treba túto dávku podávať každých 6 hodín (prvé dve dávky každé 3 hodiny, ak ide o vážny prípad), potom každých 8 a následne každých 12 hodín, keď sa stav pacienta zlepšuje.

Ako doplnenie deficitu horčíka by sa dala použiť aj epsomská soľ (síran horečnatý - MgSO4). Ja by som vám to neodporúčal pretože na rozdiel od chloridu horečnatého účinkuje ako preháňadlo v omnoho väčšom merítku. Epsomskú soľ ako príjem horčíku radšej používajte do kúpeľov.

Zdielať článok:

Zdieľať
Upozornenie:
Informácie, ktoré sú zverejnené na tejto stránke nie sú lekárskym odporúčaním. Poznatky a názory, ktoré tu prezentujem sú buď moje osobné alebo prevzaté od iných autorov. Ako autor tejto stránky neberiem na seba žiadnu zodpovednosť. Rozmýšľajte svojím zdravým a logickým rozumom a uvážte čo je pre Vás správne. Radšej sa pýtajte ako by ste mali urobiť nejakú hlúposť, zdravie máte predsa len jedno.
Články - Vitamíny a minerály
Aký je váš názor?
Donútila vás hľadať alternatívne riešenia nedôvera k dnešnej medicíne?
22%
70%
9%
Spolu: 270 hlasov
Náhodné články
irisdiagnostika
Antiparazitná kúra

Kúra na likvidáciu parazitov v ľudskom organizme pomocou vermoxu, čierneho orecha, klinčeka a paliny pravej.

irisdiagnostika
Očista pečene a žlčníka

Ako si očistiť pečeň a žlčník od zlej žlče a žlčníkových kameňov prírodnou cestou.

irisdiagnostika
Kefír z Tibetskej huby

Výroba vlastného chutného domáceho kefíru a jeho pozitívne účinky na trávenie pomocou tibetských húb.