Ako si vyrobiť vlastný tempeh

Tempeh mám veľmi rád, ale konzumujem ho napriek tomu málo. Sója predsa len nie je úplne najzdravšia surovina, aspoň vo väčšom množstve. Kupoval som si ho bioshopoch, ale prišiel mi šialene drahý a hlavne veľmi olejový. Preto som sa s kamošom rozhodol, že si chceme urobiť vlastný. Našli sme postup na výrobu tempehu na stránke http://merc.cz/tempeh/ od nejakého chalana Daniela. Týmto mu chcem veľmi poďakovať za jeho inšpiratívny postup pri výrobe tempehu. Ďakujem, si macher! Postup, ktorý Daniel popisuje je super, ale ja by som rád ukázal možno aj trošku odlišný postup a hlavne jednoduchý postup ako vyrobiť inkubátor na tempeh.

Ako prvé si zoženieme ingrediencie potrebné k jeho výrobe. Tento postup je určený na výrobu jedného kila tempehu. Kto chce menšiu alebo väčšiu dávku, stačí ubrať alebo pridať ingrediencie. Osobne radšej robím viac naraz, lebo predsa je to troška časovo náročné a nie vždy mám dostatok času na výrobu stále čerstvého. Niečo zjem a ostatok si odložím do mrazničky na neskôr.

Ingrediencie:

  • 1000g sójových bôbov
  • 3PL jablčného octu (najlepšie nefiltrovaného, ja ho mám z drogérie DM)
  • tempeh starter (2g čo je asi mierne kopcovitá moka lyžička)

Mašina na výrobu:

  • vlastnoručne vyrobený inkubátor

Tempeh starter

Tempeh starter (jemný prášok) je kultúra získavaná z banánových listov a u nás je jeho zohnanie dosť náročné. A keď sa aj dá zohnať, väčšinou ide o šunt.Ja som si ho zohnal z Indie a stálo ma to dávno okolo roku 2010 asi 45 EUR / 500g. Suma je síce celkom veľká ale z tohto 500g báglu sa dá vraj získať až tona tempehu. Mám vystarané na celý život. Na výrobu tempehu sa používa naozaj malinké množstvo. Ak poblúdite internetom, určite nájdete kopu predajcov tempehu. Môj sa volá RAGI TEMPE a kúpil som ho od nejakého súkromníka z Indie.

Výroba tempehu

Inkubátor

Teraz vám popíšem ako vyrobiť vlastný inkubátor na výrobu tempehu. Nie je to nič zložité.

Budeme potrebovať:

  • jednu úložnú vaničku alebo kľudne aj kartónovú krabicu
  • malú lampu (so žiarovkou vyvolávajúcu teplo)
  • teplomer na meranie tepla
  • alobal
  • uteráky

Dno krabice vystleme alobalom aby sa nám tam odrážalo a udržovalo teplo. To je zatiaľ všetko, v článku vám ďalej ukážem ako to funguje.

Ako vyrobiť vlastný tempeh

Postup výroby tempehu

Ako prvé necháme sójové bôby namočiť cez noc aby nám pekne nabrali vodu. Na druhý deň ich dáme do hrnca a šupneme na sporák. Necháme dôjsť do bodu varu a necháme ich variť na najnižšom plameni 30 minút.

Vlastný tempeh

Dajte si pozor, lebo často sa stáva, keď dôjde voda do bodu varu, bôby pustia penu, ktorá vám môže zašpiniť celý sporák. Preto penu odoberte a znížte plameň na minimum a nechajte variť spomínaných 30 minút.

Ako na tempeh

Po 30 minútach položíme hrniec do drezu a pustíme najprv studenú vodu aby sa teplá voda odliala a potom znova naplníme vlažnou vodou. Odporúčam aby ste mali veľký hrniec. V tejto fáze budeme oddeľovať šupky od sójových bôbov. Ponorte obe ruky do hrnca (na fotke je iba jedna, lebo držím foťák ) a začnite trieť o seba ruky ktoré sú plné sóje, tým sa začnú oddeľovať šupky od sóje.

Tempeh a jeho výroba

Recept na vlastný tempeh

Teraz je problém dostať šupky von z vody. Ja na to používam klasické malé sitko. Robím to tak že začnem jemne víriť vodu prstom a tým sa zo dna zdvihnú šupky a potom ich už iba odchytávam cez sitko.

Indický recept na tempeh

recept tempeh

A takto stále trieme a odchytávame šupky až kým už takmer v hrnci žiadne nebudú. Nemusíte sa ich zbaviť úplne všetkých, ale určite sa ich zbavte aspoň tak na 90%. Čím menej šupiek tým lepšie. Zbavujeme sa tak nežiaducich baktérií, ktoré by mohli pri tvorbe tempehu vzniknúť.

Tempeh

Ďalším krokom je usušenie sójových bôbov. Pripravte si plech alebo akúkoľvek plochu na ktorú sa dá položiť čistá utierka. Ja používam plechy. Takže keď už máme plechy vystlaté utierkami, vysypeme do nich sójové boby. Utierky veľmi rýchlo do seba absorbujú prebytočnú vodu. Takto ich môžete sušiť pri izbovej teplote okolo 3 hodín. Je viacero možností ako bôby usušiť. Jedna z nich je napríklad ich usušiť fénom na vlasy, druhá usušiť v trúbe a tretia usušiť na slnku. Skúšal som všetky tieto variácie a mne osobne najviac vyhovuje usušenie pri izbovej teplote. Keď ich suším na slnku tak sa na bôboch objavuje nepríjemná žltá farba, ktorá si myslím, že určite nie je ok. Vyskúšajte sami a uvidíte čo vám pasuje najviac.

recepty s tempehu

Tempeh

Keď sa sójové bôby usušia, už sa ich nechytáme holými rukami. Pracujeme už iba so sterilnými nástrojmi aby sme do tempehu nepriniesli žiadne nežiaduce mikroorganizmy. Usušené bôby vysypeme do nádoby a potom pridáme 3 PL jablčného octu a jednu mierne kopcovitú moka lyžičku tempeh starteru. Všetko veľmi poriadne zamiešame.

Tempeh

Po zamiešaní začneme náš výtvor dávať do sáčkov. Ja som si na to špeciálne kúpil sáčky s uzavierateľným uzáverom. Ale kľudne môžete použiť aj obyčajné mikroténové sáčky. Pred tým som to robil v nich a nebol žiaden problém. Jednotlivé dávky robte tak aby hrúbka naplneného sáčku bola 2 až 3 cm.

ako na vlastný tempeh

Potom do sáčku urobíme pár dierok ihlou z každej strany aby sa tam dostalo trocha vzduchu. Urobte ich aspoň 15 z hornej aj donej časti

Irisdiagnostika

Naplnené sáčky postupne ukladáme do nášho vlastne vyrobeného inkubátora tak aby medzi nimi bolo aspoň trocha miesta, nech môže teplý vzduch prúdiť z každej strany.

Tie čierne bodky čo vidíte na sójových bôboch sú práve tie šupky.

Iridológia

diagnostika z očí

A teraz prejdeme k hlavnému bodu celej výroby. Náš inkubátor je naplnený. Pridáme teplomer, ktorý nám bude slúžiť ako indikátor teploty vzduchu, ktorý sa bude držať v inkubátore. Zapamätajte si, že teplota nemôže stúpnuť nad viac ako 38 °C! Najlepšie je keď bude teplota medzi 25 a 35 °C. Tempeh sa podarí aj pri teplote 22 °C ale bude to trvať dlhšie. Osobne udržujem teplotu medzi 26 a 32 °C. Treba si dať aj pozor aké je ročné obdobie, ak je leto tak teplota veľmi stúpne a ani sa nenazdáte a v inkubátore máte hotové peklo. Stalo sa mi, že som si raz nevšimol teplotu a tá vystúpila na 45 °C. Na tempehu to bolo vidieť.

vyšetrenie zdravotného stavu z očí

Tempeh je uložený a teplomer pripravený, môžeme ísť ďalej. Treba si nachystať lampu a umiestniť ju tak aby zdroj svetla bol namierený do inkubátoru, ako vidieť na obrázku. Toto svetlo nám bude dodávať teplo. Prikryjeme nádobu a ideme na to.

iris diagnostika

diagnostika z očí

Ukážka môjho prvého inkubátoru

Ako vyrobiť vlastný inkubátor

Pokiaľ je leto, môžeme krabicu nechať otvorenú. Ale ak máme zimné obdobie alebo proste je chladnejšie, môžeme teplotu regulovať jednoduchým spôsobom. Zoberieme si uteráky a prikryjeme krabicu. Teplo nám nebude vychádzať a bude sa držať v nádobe. Napríklad, keď budete mať v inkubátore až príliš teplo tak teplotu znížite jednoducho tak, že odokryjete uterákom viac miesta na krabici. Takýmto spôsobom zistíte, aká stála teplota sa vám tam drží a nemusíte si robiť starosti s častou kontrolou..

irisdiagnostika bratislava

Výroba tempehu

Keď už naša pec funguje, tak si už len počkáme na výsledok. Tvorba tempehu trvá približne 24 hodín (táto várka, čo vidíte na fotkách trvala 29 hodín) ako ju dáme do inkubátora. Doba sa môže meniť na základe teploty. Výsledok uvidíte tak, že tempeh bude celý pokrytý bielou plesňou. Nebojte sa ak ešte pár hodín pred tým tempeh nebude mať na sebe žiaden povlak, ten sa začína objavovať až pár hodín pred koncom. Čierne malé bodky alebo fliačiky nie sú známkou hniloby. Kludne ho môžete konzumovať. Po vybraní tempehu z inkubátora ho dajte do chladničky aby sa kultúra viac nerozmnožovala, v chladničke tempeh vydrží do 5 dní. Inak si ho môžete dať do mrazničky na neskoršie použitie. Ak by ste sa chceli čokoľvek opýtať alebo poradiť, kludne mi môžete napísať na e-mail, ktorý je uvedený v sekcii kontakt.

Tempeh po 29 hodinách

Hotový tempeh

A tu je náš výsledok - surový tempeh

Surový tempeh

Náš namarinovaný a opečený tempeh

Opečený tempeh

História tempehu

Tempeh je indonézske slovo, ktorého význam je fermentovanie potravín. Obvykle sú to strukoviny z ktorých je najpopulárnejšia sója. Veľa ľudí sa domnieva že tempeh vznikol v číne alebo japonsku, pravda je taká, že vznikol v indonézií na ostrove Jáva. Tempeh bol známy už presne pred 1800 rokmi a kľudne aj omnoho viac. Tempeh sa v indonézií balí do banánových listov, ktoré obsahujú fermentačnú kultúru, ktorú dnes poznáme ako tempeh starter. Takto zabalené tempehy sa nechávajú fermentovať na teplom slniečku.

História tempehu

Recept na marinovaný pečený tempeh

Na záver sem ešte hodím recept na tempeh upečený v rúre. Takto spravený tempeh je omnoho chutnejší a hlavne menej olejový ako to býva u tempehu robeného na panvici.

Ingrediencie

  • surový tempeh
  • sójová omáčka Tamari (môžete použiť samozrejme aj inú)
  • 1 - 2 PL olivového oleja
  • 3 ČL horčice
  • kari korenie
  • čierne korenie
  • štipka morskej soli (sójová omáčka je sama o sebe dosť slaná)

Postup na marinádu

Dávkovanie vám nebudem presne popisovať. Každý si to prispôsobí sám. Marinádu pripravíme tak, že do misky nalejme sójovú omáčku, pridáme 1 - 2 PL olivového oleja, 3 ČL horčice a poriadne spolu vymiešame. Potom do zmesi pridáme koreniny. Každý si môže pridať koreniny aké len chce, ja som si vybral tie, ktoré vidíte  v ingredienciách. Do pripravenej marinády pridáme nakrájaný surový tempeh, buď to na plátky alebo na kocky. Tempeh necháme v marináde a dáme do chladničky na 12 hodín. Môžete aj menej, ale čím viac necháte tempeh marinovať tým bude mať výraznejšiu a lepšiu chuť.

Namarinovaný tempeh

Takto namarinovaný tempeh poukladáme na plech. Plech nie je nutné potierať žiadnym olejom, marináda už obsahuje olej a nebude sa pripekať k plechu. Prehrejeme si rúru na 170 °C. Potom vložíme tempeh do rúry na 20 až 25 minút až kým sa neupečie do zlatista.

Tempeh v marináde

Tempeh vytiahneme a je pripravený na konzumáciu. Najlepšie s dobrou surovou zeleninou.

Recept na tempeh

Zdielať článok:

Upozornenie:
Informácie, ktoré sú zverejnené na tejto stránke nie sú lekárskym odporúčaním. Poznatky a názory, ktoré tu prezentujem sú buď moje osobné alebo prevzaté od iných autorov. Ako autor tejto stránky neberiem na seba žiadnu zodpovednosť. Rozmýšľajte svojím zdravým a logickým rozumom a uvážte čo je pre Vás správne. Radšej sa pýtajte ako by ste mali urobiť nejakú hlúposť, zdravie máte predsa len jedno.
Ochrana osobných údajov

Stiahnuť a prezrieť: ochrana osobných údajov

Články - Urob si sám
Aký je váš názor?
Donútila vás hľadať alternatívne riešenia nedôvera k dnešnej medicíne?
22%
66%
13%
Spolu: 566 hlasov
Náhodné články
irisdiagnostika
Problémy štítnej žľazy

Štítna žľaza a problémy s ňou spojené sú takmer vždy výsledkom veľkého deficitu jódu.

irisdiagnostika
Odkyslenie organizmu

Ste prekyslený a potrebuejte sa zbaviť škodlivých usadenín (solí)? Ak áno, tak sa do toho pustime.

irisdiagnostika
Ako správne nakupovať výživové doplnky

Na ktoré faktory pri kúpe výživových odplnkov si treba dávať pozor a kde ich najvýhodnejšie objednať.